Jag gav mig på att testa baka en glutenfri och vegansk chokladtårta till min födelsedag som blev så god. Så jag måste ju bara dela med mig av receptet. Snillet bakom detta recept är Nillas Kitchen och ni hittar det fulla receptet här. Så jag kan dessvärre inte ta åt mig äran... Min blev heller inte lika snygg. Men för att inte ha bakat på flera år är jag ändå nöjd! Allt du behöver: Ingredienser 100 g mörk choklad (jag använde Blanxart 100% den här gången, Labooko är ett annat tips – eller vilken annan mörk choklad som helst som du föredrar.) 0,5 dl kokosolja 3,5 dl fruktmos av banan och äpple (mixa 1-2 banan och 1 stort äpple tillsammans i matberedare eller med stavmixer eller ersätt med osötat äppelmos) 1 msk citronsaft 1 dl valfri mjölk (t.ex. mandelmjölk eller rinnig kokosmjölk) 3,5 dl kokta, sköljda svarta bönor eller kidneybönor från 1 paket/burk (normalstor) 1 dl kokossocker (kan ersättas med xylitol eller ljust muscavadosocker beroende på preferens) 1,5 dl kakao 2,5 dl teffmjöl/bovetemjöl eller rårismjöl (välj rårsimjöl för så neutral smak som möjligt). 1 tsk bikarbonat 0,5-1 tsk salt 2 krm vaniljpulver (kan uteslutas) ev. 1,5 dl grovhackade nötter, t.ex. hasselnötter och valnötter Mocca/karamell-frosting Om du inte gillar mocca/kaffe-smak kan du ersätta kaffet med valfri mjölk och ett par teskedar kakao. 2 dl det vita/fasta i en bruk kokosmjölk när den varit kyld (kan ersättas med 2/3 puré av sötpotatis* och 1/3 smält kokosolja) 50 g mörk choklad 1,5 dl kaffe (riktigt starkt, gärna espresso) 2,5 dl (16-20 st) urkärnade saftiga färska dadlar 2 krm salt 2 krm vaniljpulver LETS GO Värm ugnen till 175°C och förbered en form med bakplåtspapper Smält chokladen tillsammans med kokosolja över vattenbad. Mixa ihop banan och äpple en härlig goja! Tillsätt citronen, mjölken och bönor och mixa tills du har en helt slät smet. För över smeten till en bunke och rör i choklad & kokosolja. Mät upp och blanda alla torra ingredienser för sig och rör ned i bunken lite i taget till en slät smet med slev. Klicka över smeten i formen, släta till ytan med baksidan av en slev och grädda lågt/mitten i ugnen i 40-60 minuter. Det slutade med att jag hade i den i 60minuter, då den var så lös. Men sen så blev den mycket torrare när den väl svalnat. Så jag rekommenderar 40 minuter trots att den ser geggig ut! Ju geggigare desto godare. Ta ut kakan och låt den sätta sig ca 10 minuter i formen. Ta den sedan ur formen och låt svalna helt. Kan förvaras i kylskåp över natten. FROSTINGEN Smält chokladen och 2 dl av det vita/fasta i en bruk kokosmjölk (fast när den varit kyld). Mixa alla ingredienser till frostingen tillsammans i matberedare eller med stavmixer till en helt slät smet. Det kan ta några minuter för att få konsistensen slät. Bara fortsätt att mixa. Låt stelna i kylskåp i några timmar, gärna över natten. VOILA! Din tårta är nu DONE!